Holly Black: Cruel Prince - A kegyetlen herceg (A levegő népe 1.)


"A soha éppolyan, mint az örökké. Túl nagy szó ahhoz, hogy a halandó is értse."

Sziasztok!💛

Holly Black nevével, elég sokszor össze futottam már Molyon, mégsem olvastam tőle valamilyen okból kifolyólag, amit magam sem értek. A kegyetlen hercegnek tavaly május körül állhattam neki először, az egyik csoporttársnőm ajánlotta, akinek nagyon tetszett.
Aki még nem tudja róla, annak most újdonság lesz, de kedvenc műfajom a fantasy, azon belül is a tündéres történetek. Így hát nem is volt kérdés, hogy elakarom-e olvasni vagy sem. De sajnos, csalódottan tapasztaltam, körülbelül a könyv felénél, hogy valahogy nekem annyira nem tetszik ez a történet. Fura és zavaros, sőt Judeal sem jövünk ki annyira jól egymással, mert nagyon nem szimpatizáltam vele. Így hát, szomorú búcsút vettem a könyvtől, akit vissza is szolgáltattam az eredeti tulajdonosának.
Eltelt pár hónap és nem fogjátok elhinni, de nem hagyott nyugodni a Cruel Prince olyannyira, hogy hirtelen felindultságból megvásároltam a raktárvásáron. Így történt hát, hogy egy újabb esélyt adva Judenak és Cardannak, másodszor is neki álltam az ő történetüknek. És milyen jól tettem!


Tartalom:


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 428 oldal 
Borító: puhatáblás 
ISBN: 9789634574613 
Fordította: Szabó Krisztina

Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék. Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem.
Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek.
Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia.
A bestsellerszerző Holly Black magával ragadó, a szó minden értelmében varázslatos új YA regénye.
Hagyd, hogy elbűvöljön!

A borítóról:

Nagyon tetszett, hogy világos, egyszerű borítót kapott. A legtöbb fantasy könyv az utóbbi időben, tapasztalataim szerint, mind sötét borítókat kapnak és nagyon örültem, hogy végre jött egy könyv ami megtörte ezt a kis komorságot. Nagyon menő lett rajta a koronás desing, jól illik a könyv hangulatához.


A történetről egy kicsit bővebben:

Te jó ég! Holly Black egy csodás, kidolgozott, ámulatba ejtő világot álmodott meg, amit olyan tökéletesen írt le, hogy olyan érzésem volt végig a könyv olvasása során, mintha én is ott lennék. Szeretem, ha már mindjárt az elején valamivel megvesz a könyv és itt pontosan ez történt.  
Külön kiemelném,  a könyv elején található térképet, ami gyönyörű és nagyon részletesen ki van dolgozva és őszintén szólva én még nem találkoztam ilyen szép világtérképpel más könyvekben.
Külön kiemelném még azt is, hogy nagyon örültem annak, hogy Holly Black tündérei nem lettek cukimuki, tündérporos kis csingilingek, hanem igazi sötét, bosszúszomjas, kegyetlen , manipulatív teremtmények lettek, akik nem félnek eltiporni senkit. 
Ebből adódott maga a történet is. Ha valaki nagy romantikus történetre vágyik, az sajnos ebben a könyvben nem fogja megtalálni amit keres. Itt a hatalmi harcokról, a stratégiákról és az intrikákról szól minden.
A karakterek jól kidolgozottak, érdekesek mindenki a maga módján. Főszereplőnk Jude, erős és határozott, igazi törtető, egy erős női karakter. És ott van a másik nagy kedvencem Cardan. Cardan herceg szemét, nincs ezen mit szépíteni. Tisztában van vele azzal, hogy ő egy herceg és mindenki felett áll és azt tehet amit csak akar. De ugye, mint már sejthetjük semmi nem ilyen egyszerű. Judenak és Cardannak is megvannak a saját sebeik, gyengeségeik. A kapcsolatuk elég forma bontó, igazi macska egér harc. Utálják egymást! Ez egy nagyon érdekes hangulatot kölcsönöz a könyv számára és nekem ez borzasztóan tetszik.
Az olvasó sosem unatkozik a történet folyamán, mindig történik valami meglepő, valami fordulat, amik egyszerűen zseniálisak. Itt aztán senki nem bízhat senkiben!
Egy negatívumot tudnék csak felhozni a könyv számára, ami talán nem is annyira negatívum, de mégis nekem, vissza gondolva ezért nem tetszett a könyv elsőre. A főszereplőnk Jude, egy igazi antihős ebben a történetben. Vagy szereti az olvasó vagy utálja, néha mindkettőt egyszerre. De ha elengedi az ember ezt az antihős dolgot, egész izgalmas könyvet kap a kezébe.

Nekem nagyon tetszett ez a történet összességében, de tény, hogy nekem fel kellett nőnöm Jude stílusához. 5/4* adnék a Cruel Princnek.

Köszönöm, hogy elolvastátok. Puszi: -Bia💕

Idézetek:

"Ahelyett, hogy én rettegek, féljenek inkább ők tőlem."

"Sosem unom meg…a látványt, a pompát. Talán Oriana jogosan aggódik, hogy egy nap annyira elragadtatom magam, hogy megfeledkezem az óvatosságról. Látom, miért adják át magukat az emberek az udvar gyönyörű rémálmának, miért fulladnak bele önszántukból.
Tudom, hogy nem lenne szabad ennyire szeretnem ezt, hiszen elraboltak a halandók világából, meggyilkolták a szüleimet.
Mégis imádom."

"– Jude Duarte, por leánya, a szolgálatodba szegődöm. Segédkezek neked. Páncélod leszek. Mindent úgy teszek, ahogyan szeretnéd. Így lesz egészen egy évig és egy napig… és egy perccel sem tovább."



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések