Kierra Cass: A Párválasztó ( Párválasztó 1. )

 

"Igen, anya, továbbra is elmondom a hercegnek, hogy esélye sincs nálam, és vérig sértem, ahányszor csak erre lehetőségem nyílik. Szuper terv."




Sziasztok!

A Párválasztó, az egyik meghatározó olvasmánya volt, tinédzser éveimnek. Egy véletlen folyamán találkoztam, ezzel a sorozattal és őszintén bevallom, a csodaszép borítója végett döntöttem úgy, hogy elolvasom, illetve valahogy létrejött köztem és a könyv között, egy kapcsolat (sajnos magam sem értem és nem is tudom ezt jól elmagyarázni), de érzetem, hogy én és A párválasztó nagyon jól kifogunk jönni egymással. 

Sosem gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni.  Pedig, ez a könyv nem csak egy gyönyörű regény, igazi szórakoztató irodalmi alkotás, melyet az írónő csodálatosan egy disztópikus világban hozott létre. Nem csak csilivili ruhákról, drámáról és bonyodalmakról szól ez a történet, hanem annál is többet nyújt olvasója számára. És ezt így, több év elteltével is bátran kimerem jelenteni.


Fülszöveg:

Harmincöt ​lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz küzdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.


Könyvadatok:

 GABO, Budapest
360 oldalpuhatáblás 
ISBN: 9789636896188 
FordítottaGázsity Mila


A könyvről, egy kicsit bővebben:

Alaptörténetünk, a negyedik világháború után játszódik, amikor Amerika és Kanada
romjaira,egy új állam épült fel, melynek neve Illéa. Az ország lakói tartományokban élnek és az
országot a Király vezeti. Nagy dolog van készülőben Illéa lakói körében, ugyanis a koronahercegük Maxon nagykorú lesz és ideje feleséget találnia magának. A hagyományoknak híven, harmincöt tartományból választanak ki, egy 16 és 20 év közötti lányt, akik bekerülnek a Párválasztóba, beköltözhetnek a palotába, és megnyerhetik úgymond a fődíjat, a herceget és a koronát.
Főszereplőnk Amereica Singer, sosem vágyott a koronára, sőt ez az egész fényűzés is hidegen hagyja. De családja, addig rimánkodik neki, hogy jelentkezzen, hogy végül bele megy, miután titkos szerelme Aspen szakít vele. America úgy érzi, most már teljesen mindegy hogy mi lesz, elvesztette Aspent, nincs veszteni valója, de legalább az egész családjának az életét megtudja változtatni. Így indul neki a palotai életnek America, nem is számolva azzal, hogy mi fogja várni a palotában a 34 lányon kívül...

Vannak azok a könyvek, melyekről az ember, tudja, hogy ezt bizony imádni fogja. A Párválasztó is ilyen. Mindig is kedveltem a disztópiákat, csodálattal tölt el, hogy az emberi fantázia milyen csodálatos világokat, jövőképeket tud megálmodni és létrehozni.
Nos, az alaptörténet egyszerű, kicsit olyan "éhezők viadalás" szagú, kivéve, hogy ott Katniss íjjal harcol, America meg a tiarákkal. Viccet félre téve, van hasonlóság a két könyv között,de ettől szeretnék elvonatkoztatni. Hisz a történetük, abszolút eltér egymásétól.
A történet kissé, kiszámítható, de Kierra Cass valami briliánsan keveri és összekuszálja a szálakat, ezzel jól összezavarva az olvasót. Nem szeretnék, spoilerezni, így nem is mennék bele a témába bővebben, de aki figyelmesen olvassa majd a storyt, az úgy is rájön, hogy mire gondolok.

Nagyon tetszett a sok humor, ami jelen van a könyvben. Valami isteni. Iszonyatosan, jókat lehet szórakozni, America beszólásain, illetve drága Maxon hercegünkkel folytatott beszélgetésein, amik főleg abból adódtak, hogy America nem akar esélyt adni a hercegnek és a Párválasztónak. A beszélgetéseik alatt, nagyon jól meglehetett ismerni szereplőinket. Amrica kemény, határozott, célratörő. Míg Maxon, egy igazán odaadó, erős de mégis gyengéd férfi, egy igazi úriember, akinek megvan a magánakvaló esze.

De mindennek ellenére, a könyv egyik nagy pozitívuma számomra az volt, hogy nem csak a tiarákról szólt minden. Mivel disztópiáról beszélünk, a felépített világ nem tökéletes, nem is lehet az. Fontos, eseményszála a Párválasztónak a lázadók támadásai és a forrongó nemzetközi helyzet. Nem mindenki támogatja Illéa királyságát és az ország felépítését, hagyományait. Mindez, rengeteg kérdést felvetett bennem. Miért lázadnak? Miért érzik úgy, hogy az erőszak megoldás? Egyes szeplőknek, miért fontos, hogy minél tovább versenyben maradjanak? Talán, ők is lázadók?

Mindezt, majd a következő részekben úgy is megtudjátok!


Értékelésem: 5/5*


Kedvenc idézetek:

"Néha úgy érzem mintha mi ketten valami csomó volnánk ami túlságosan összegubancolódott ahoz,hogy kioldozzák.
-Nélküled eléggé elvesztenek érzem magam."

"Nekem egyik megoldás sem tetszett.Már maga a gondolat, hogy valakit beneveznek egy versenyre, ahol az ország apraja-nagyja végignézheti, hogyan választja ki ez a nagyképű kis tejfeles szájú suhanc a legszebb és legfelszínesebb lányt a tömegből, hogy aztán a tévé képernyőjén feltűnhessen mellette egy hallgatag, csinos arcocska…hát ettől sikoltozni támadt kedvem. Létezik énnél megalázóbb helyzet?"

"Kezdjük rögtön azzal, hogy nálunk senki nem reggelizik talpig tiarában."



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések