R. Kelényi Angelika: Átkozottak



Sziasztok!

R. Kelényi Angelika egy újabb romantikus-történelmi bűnüggyel gazdagította csodás irományainak
tárházát. Az írónő mindig is, letudott venni a lábamról, a hihetetlen történelmi ábrázolásaival és leírásaival, ez most sem történt másképp. 


Tartalom:

Az átok megtalál...

Átskovács Krisztina történész évek óta kutatja a Habsburgok történetét. Különösen érdekli Rudolf trónörökös és Vetsera Mária bárónő kapcsolata és haláluk körülményei. egy nap a temetőből rejtélyes módon eltűnnek a baronesz maradványai, majd meglepő módon kerülnek elő. Krisztina Bécsbe utazik, hogy egy osztrák nyomozó segítségével végére járjon a bizarr esetnek. Ha sejtette volna, milyen veszély leselkedik rá, biztos kétszer is meggondolja, belevágjon-e ebbe a félelmetes kalandba...

Árok ül a Habsburg-családon. Egy átok, amellyel Batthányny Lajos özvegye sújtotta Ferenc Józsefet és minden leszármazottját. A nép még 1867-ben is erről beszél. Azt suttogják, a Habsburg-családban tizenhárom erőszakos halálesetnek kell történnie ahhoz, hogy megtörjön a rontás. Erzsébet királyné félelme nem alaptalan. Egy titkos szervezet, mely nem nézi jó szemmel a kiegyezést, azon munkálkodik, hogy segítsen a sorsnak...

A szálak végül Krisztina kezében futnak össze. Túléli vajon a lelkes, ifjú történész a múlt és a jelen hátborzongató összefonódásást? Létezik síron túli szerelem?


Adatok:

Kiadó: Álomgyár

ISBN:9789635701810

Oldalszám: 316

A könyvet itt tudjátok beszerezni


Véleményem:

Már tavaly is erősen szemeztem a könyvvel, de valahogy úgy hozta a könyvmoly élet, hogy csak most januárban került sorra a kívánság listán. Mindig is vonzott a Habsburg-család élete és története, ami azért valljuk be jó hosszú időszakot ölel fel. A kedvenc történelmi témám pedig nem más, mint Erzsébet császárné és Ferenc József szerelme. Így előbújt a kislánykori énem, aki rajongásig imádta a Romie Schneider féle, pörgős szoknyás, imádni való "Sissi filmeket" és kapva kaptam az alkalmon, hogy bizony nekem ezt a könyvet el kell olvasnom.

Ám meglepően tapasztaltam, hogy az írónő könyve nem feltétlenül, ebből a szemszögből közelíti meg a témát. A történetünk középpontjában egy napjainkban történt bűntény áll, Mary Vetserának aki Rudolf trónörökösnek (Erzsébet és Ferenc József fiának) a szeretőjének földi maradványait eltulajdonítják, majd egy hirtelen fordulat közepette a maradványok megkerülnek, egy magyar történész lánynak címzett levéllel együtt. Ebbe a kalamajkába csöppen Krisztina, az előbb említett történész, aki Ausztriába utazik, hogy Berger nyomozóval utána járjanak a rejtélynek. A nyomozás során pedig fény derül, egy több száz éves titokra, ami a Habsburg családot súlytja. Vajon mindennek köze van az átokhoz?

A történet két szálon fut. A jelenben ahol Krisztina szemszögéből követhetjük az eseményeket. a másik pedig egy elfeledett napló sorai, amit Erzsébet egyik szobalánya Katinka írt. Összefüggés nincs a múlt és a jelen közt, vagy mégis? 

A történet rettentően izgalmas. Gyorsan indul, gyorsan folytatódik és annál gyorsabban ér véget. Bár fikció az egész, mégis mintha igaz volna, vagy legalábbis igaz lehetne, hisz a mai napig nem tudjuk az igazságot. Az Átkozottak című könyvben, leginkább a naplóbejegyzések tetszettek, azok sokkal erősebbre sikeredtek, mint a jelen történései, de kerek egész képet csak együtt kaphat az olvasó. Igazán magával ragadó. Krisztina karaktere erős, kitartó, és hihetetlenül rafkós. Kicsit hiányoltam Berger nyomozóval több közös jelenetet, mert az írónő egy újabb erős pasit teremtett. De ez csak az én romantika, iránti vágyam tükrözi.

Összességében kaptunk egy újabb jellegzetes könyvet az írónőtől, ami csak rá jellemző jegyeket foglal magába, fantasztikus történelmi szállal amibe krimi szál is elegyedik. 

Ajánlom mindenkinek, akik szeretik a Habsburgok korát, nekik igazi csemege lesz ez a könyv. 

Továbbá köszsönöm szépen, hogy a kiadó megtisztelt a bizalmával és recenziós példányként elolvashattam.

Értékelésem: 4/5*

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések