Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvara

 Sziasztok!

Közel egy éve eltűntem a blogolás világából. Az időhiány és a kedvtelenség lett úrrá rajtam. Ezen nincs
mit szépíteni, sajnos. Ellenben Instagrammon és Moly.hu-n serényen ténykedtem, de valahogy úgy éreztem, hiányzik a blog az életemből. 

2022-ben legelső olvasmányom Az ezüst lángok udvara volt, így azt hiszem, énnél jobb választás nem is lehetne részemről az év első, visszatérő értékelésére és micsoda év indító könyv is egyben.


Fülszöveg:

Féktelen erő. Féktelen szenvedély.

Nesta Archeron mindig is ingerlékeny és büszke volt, hirtelen gerjed haragra, nehezen bocsát meg. Mióta az Üstbe kényszerítették, és akarata ellenére főtündérré vált, nehezen találja a helyét a különős, veszedelmes világban, ahol él. úgy tűnik, képetelen túl lépni a Hybern elleni háború rémségein és mindazon, amit ott elveszített.

És van valaki, aki mindeki másnál könnyebben feldühíti: Cassian, sok csatát megjárt harcos, aki Rhysand és Feyre uralta Éjszaka udvarában betöltött pozíciója miatt folyamatosan Nesta útjába keveredik. De Cassian nem csak a haragját szítja fel. Le sem tagadhatja a kettejük közt lévő szikrákat - és szenvedélyük fellángol, amikor kénytelenek egy fedél alá költözni. Mindeközben az áruló emberkirálynők, akik az előző háború során visszatértek a kontinensre, veszélyes új szövetséget kötnek, és a vidék törékeny békéjét fenyegetik. a megállításuk kulcsa pedig azon múlik, képes-e Cassian és Nesta szembenézni az őket kísértő múlttal.

Ők ketten belső és külső rémekkel küzdenek a bizonytalanságokkal teli világban, miközben elfogadást - és gyógyulást - keresnek egymás karjában.


Könyv atadok:

Kiadó: Könyvmolyképző

ISBN: 9789635618040

Oldalszám: 864

Fordító: Szabó Krisztina

Eredeti cím: A Court of Silver Flames


Véleményem (minimális spoilerrel fűszerezve):

Izgatottan, de azért kicsit rettegve is, álltam neki SJM legújabban megjelent kötetének az Ezüst lángok udvarának. Az első kötet a Tüskék és rózsák udvara megalapozott mindent, ami csak egy világ felépítéséhez szükséges lehet. Megismertük Feyre-t, a hőst, a bátor lányt, akinek kitartása végtelen. A Köd és harag udvarában, az összes olvasó szerelmes lett Rhysbe és az írónő a második résszel, iszonyatosan magasra rakta a lécet a rajongók szemében. Ami meg is látszott, hiszen a Szárnyak és pusztulás udvara című kötetben, nagyon sok ember csalódásként élte meg a könyvben zajló eseményeket, végkimeneteleket. Majd jött a negyedik rész, a Fagy és csillagfény udvara, ahol már én is padlót fogtam és azt mondtam, na jó ez hatalmas csalódás. Pedig én aztán, mindig elnéző voltam. No meg elfogult is, azt azért be kell, hogy valljam. De minden okkal történik, szokták mondani. Az Ezüst lángok udvara elolvasása után, most már tisztán látom, hogy muszáj volt  a negyedik részt megírni, mert a végén megkapja az olvasó azt a kezdő löketet, hogy egész biztosan, elakarja olvasni Nesta Archeron könyvét.

Ilyen kalandos utazások révén jutottam el az ötödik könyvhöz, ami egy kisebb féltégla méretével vetekszik és mint egy 864 oldalával, közel két hétre lefoglalta rajongó elmémet. 

A könyv ott folytatódik, ahol az előző véget ér. Nesta éli a kis világát, dorbézol, iszik, költi a testvére pénzét és úgy él, mintha nem lenne holnap. Nesta Archeron egy igazi b*tch, soha nem is szerettem. Karaktere oly távol áll tőlem. Emlékszem, olyan sokszor drukkoltam, hogy Feyre keverjen már le neki egy észhez térítő sallert. (De sajnos, ez nem történt meg egyszer sem a történte folyamán. KÁR!)  Ez miatt az ellenszenv miatt is féltem, igazán belevágni ebbe a kötetbe, de hiszitek vagy sem, de ez az ellenszenv lett az, ami miatt megszerettem Nestát, talán még Feyrenél is jobban. 

Ő egy igazi negatív karakter, de ennek ellenére, borzasztóan jól lehetett vele azonosulni. Hatalmas utat jár be karakterének a fejlődése. Nesta feladja a leckét még az olvasó számára is. Tanít, ahogyan ő is tanul a történet előrehaladtával. A tanulás folyamatával, csöppen bele Cassian az életébe, aki olyan gyengédséggel és türelemmel, kíséri végig  Nestát az úton, hogy az ember szíve is belesajdul. Hatalmas pozitív csalódás volt. A férfi , a harcos, a korcs és a nő , aki retteg, fél és szenved. Lassan bontakozik ki kettejük kapcsolata, de annál meghittebben és szenvedélyesebben. A nő mellette fedezi fel, az igazi erejét, a mindent elsöprő tüzet, melyet eddig soha senki nem látott azelőtt. Közben a régi már jól ismert szereplők mellé, kapunk újabb, nagyszerű karaktereket és hőseinknek újabb sötét felhők gyülekeznek a fejük felett. Háború közeleg vagy nem is ért véget?

Pozitív váltás volt az írónő részéről, hogy változtatott az elbeszélés módján. E/1 személyből, váltott E/3 személyre. Így könnyebben kivitelezhetővé vált a cselekmények leírása és sokkal gördülékenyebb, izgalmasabb lett a történet. Főleg a könyv utolsó 200 oldala, ahol sokkal hangsúlyosabb szerepet kapott a váltott szemszög, ugyanis az események párhuzamosan, egy időben játszódnak a végén.

Eddig a kedvenc könyvem, a Köd és harag udvara volt, de az Ezüst lángok udvara után bátran kimerem jelenteni, hogy ez teljes mértékben megváltozott. Tény, hogy vannak apróbb hibák az írónő részéről , amiktől a hajamat téptem kínomban ( pl: nem tudja eldönteni, hogy melyik nővér a legidősebb és ezeket váltogatja) vagy lehet a fordításban csúszott el a dolog, nem tudom, de ennyi baj legyen egy könyvben én azt mondom.

Összességében, nekem nagyon tetszett. Tény, hogy másabb, mint az előző kötetek, de ezáltal frissebb. A borító terv gyönyörű kivitelezést kapott, ám számomra picit csalódás. Nagyon kilóg a többi közül.

Feyre a hős, a bátor, aki semmitől sem fél, mindenki barátja, az éjszaka udvarának királynéja. Elain, a szép, a gyengéd, a finom lelkű, a tipikus "álom csaj". De Nesta a kemény, a szikla ami soha nem hajol meg, a tűz ami soha ki nem alszik. Karcos természetű, morcos, minden kicsúszik a száján, de valahogy mégis ő az a lány, aki a szíve mélyén minden lányban ott rejlik.


Értékelésem: 5/5*

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések