Matt Haig: Éjfél Könyvtár

 Sziasztok!

"Vajon másképp tennél-e bármit, ha lehetőséged adódna arra, hogy vissza vond a rossz döntéseidet?"

Matt Haig könyvében az Éjfél könyvtárban, pont erre keresi a választ. Az Éjfél könyvtár különleges hangulata, azonnal magába szippantott és elgondolkodtatott azon, vajon ez a könyv kiknek is szól igazán? Akik keresik az útjukat? Akik elvesztek, az úton? Vagy azoknak, akik már nem is akarnak új ösvényre lépni? Kérdések láncolatai, egy igazán filozófiai témákat boncolgató könyvben, amely több ezer embert ragadott magával a világon. Igen, az Éjfél könyvtár egy szóval is jellemezve: varázslatos.

Innen is köszsönöm szépen GABO könyvkiadó a lehetőséget, hogy elolvashattam.


Tartalom:

Nora Seed eddigi élete rossz döntések és megbánások sorozata. Úgy érzi, mindenkinek csalódást okozott, önmagát is beleértve. Amikor azonban az Éjfél könyvtárban találja magát, esélyt kap arra, hogy rendben hozzon mindent. Az Éjfél Könyvtárban lévő könyveket kinyitva megtapasztalja, hogy alakult volna az élete, ha más döntéseket hoz, így egy régi barátja segítségével neki áll megkeresni a számára tökéletes életet. a dolgok azonban nem mindig úgy alakulnak, ahogy arra számít, és a választásai hamarosan életveszélybe sodorják. Mielőtt kifut az időből, választ kell találnia a legfontosabb kérdésre: hogyan tudná a lehető legjobb életet élni?


Adatok:

Kiadó: GABO

ISBN: 9789635661145

Oldalszám: 352

A könyvet, itt tudjátok beszerezni


Véleményem:

A fülszöveg roppant találóan és pontosan összefoglalja, mire is számíthatunk az Éjfél Könyvtár olvasása során. Főhősnőnk Nora, aki magányos, elveszíti a munkáját, a szeretteit,  a macskáját és még a bátyjával is rossz a kapcsolata. Nora élete romokban hever és nem lát más kiutat mint, hogy véget vessen az életének. Ám semmi sem olyan egyszerű, mint azt a lány gondolná és egy különös helyen találja magát, amelyet csak úgy hívnak Éjfél Könyvtár. A könyvtár élet és halál közt létezik, és ebben a könyvtárban Nora életének végtelen lehetősége lakozik, mindez kötetetek formájában. Mindegyik könyv, egy-egy lehetőség arra, hogy kipróbálhassa, milyen életet is szeretne élni.

Az alapkoncepciója a könyvnek, nagyon jó és találó, hisz minden ember bán valamit, amit az életében másképp csinált volna. Sokszor érezzük úgy, hogy elszalasztottuk a lehetőségeinket. Aztán szembe találjuk magunkat, azokkal a kérdés típusokkal, hogy mi lett volna ha...

Mi lett volna, ha nem találkozom életem párjával?

Mi lett volna, ha nem azt a pályát választom amit?

Vagy esetleg egy kicsit apróbb volumenű kérdés. Mi lett volna, ha reggel nem vajas kenyeret eszek, hanem zabkását? 

Talán, az egész nap másképp alakult volna. 

Kérdések láncolatai, amire minden ember keresi a választ. Ez a filozófiai szál az, ami miatt véleményem szerint, Matt Haig könyve mindenkinek szól. Könnyű azonosulni a könyv főszereplőjével, mindezt nagyon könnyen olvasható formában. Szinte, olvastatja magát a könyv és nagyon gyorsan lehet haladni vele, miközben a cselekmény abszolút nem gyors tempójú.

Mindeközben, igen komoly témát is körbe jár a könyv, ugyanis fontos szerepet tölt be a halál utáni élet elmélete. A gyász és veszteség témája is sokszor előkerül, hogy mi is maga az élet, illetve a legfontosabb az öngyilkosság gondolatának feldolgozása.

Számomra nagyon sokat jelentett az Éjféli könyvtár elolvasása, sokat tanított az életről alkotott véleményemen. Kicsit még számot is vetettem, az életemet illetően. Nagyon szimpatikus volt Nora. Nagyon tetszett, hogy erős volt a karakterfejlődése a történet során. A depressziós, szomorú lány  hatalmas utat jár be, mire megérkezik a várva várt befejezéshez. Csodálatos érzés volt, együtt haladni vele az úton.

Legutolsó sorban, pedig szeretném kiemelni a regény borítóját, ami kulcsfontosságú a cselekmény szálat illetően. Az elején fel sem tűnt, nem is mélyültem el a szimbolikájában. Aztán a vége felé értettem meg igazán, hogy Nora életének apró mozzanatait szimbolizálja, és engem levett a lábamról végleg.

Nem bírom elégszer hangsúlyozni, mindenkinek el kell olvasnia. Idei évem, egyik legkiemelkedőbb olvasmánya volt. Remélem, mások is hasonlóan vélekednek a könyvről és azt hiszem, itt az ideje felzárkóznom Haig munkásságát illetően, mert ez a pasi egy zseni.


Értékelésem: 5/5*






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések