Guillaume Musso: Holnap

Sziasztok!


Guillaume Mussotól olvasott első könyvem, a Most! azonnal belopta magát a szívemben. Különös, ám mégis hétköznap téma választásaival és a cselekményekben elrejtett titokzatos stílusával, az író igazán egyedi stílust képvisel a mai kortárs irodalomban. Egy igazi zseni. Régóta a kívánság listámon szerepelt, a Holnap című könyve. Ma pont ezt a könyvet, hoztam el nektek.

Innen is köszönöm Park kiadó, hogy bizalmat szavaztak nekem és elolvashattam.


Tartalom:

Emma New Yorkban él. Harminckét évesen még mindig keresi élete párját. Matthew Bostonban lakik. Egy szörnyű balesetben elvesztette a feleségét, és most egyedül neveli négyéves kislányát. A világhálón ismerkednek meg, és egymásnak írt e-mailjeik alapján hamarosan mindketten arra gondolnak, hogy végre megtalálhatják a boldogságot. Elhatározzák, hogy találkoznak egy manhattani olasz étteremben Ugyanazon a napon és ugyanabban az órában lépnek be az étterem ajtaján. Ugyanahhoz az asztalhoz ültetik le őket – és mégsem fognak soha találkozni.⁣

Hazugságok hálója? Az egyik fél képzelgése? A másik manipulációja? Egy érthetetlen helyzet áldozataiként Matthew és Emma hamar rádöbbennek arra, hogy nem csupán egy meghiúsult találkozóról van szó…


Adatok:

Kiadó: Park 

ISBN: 9789633557846

Oldalszám: 400

A könyvet, itt tudjátok megvásárolni


Véleményem:

"21. század, Amerikai Egyesült Államok, apaság, Boston, férfi főszereplő, francia szerző, gyász, gyilkosság, halál, házasság, időutazás, kaland, kalandregény, karácsony, kortárs krimi, LMBTQ mellékszereplő, magyar nyelvű, Massachusetts, New York, női főszereplő, nyomozás, öngyilkosság, orvos, pszichés betegség, regény, rejtély, romantikus, sci-fi, tél, váltott szemszög" Ezek a címkék szerepelnek Musso: Holnap című regényének moly.hu-s oldalán. Felmerült bennem a kérdés, vajon mi sülhet ki egy ilyen sok rétegű, kissé kaotikusnak tűnő címke kavalkádból. De azért ott motoszkált a mérhetetlen kíváncsiság is, mivel a Holnap című könyv az, amit minden létező ismerősöm aki olvasta, úgy jellemezte, hogy "Musso legjobb könyve ever".⁣

Röviden összefoglalva a történet arról szól, hogy főszereplőnk Matthew, elveszíti a feleségét és egyedül neveli kislányát. Egy nap véletlenül betéved egy garázs vásárrá, ahol megvásárol egy laptopot és egy kósza ötlettől vezérelve emailt küld, a laptop előző tulajdonosának Emmának. Üzenet váltásba kezdenek és a férfi randira hívja a nőt, ám ez a randevú meghiúsulni látszik, amikor mindketten rájönnek, egy véletlen folytán, hogy nem is ugyan azt az évet írják.  A történet ott bonyolódik igazán, amikor Matthew a nő segítségét kéri abban, hogy Emma segítsen neki megakadályozni a múltban a felesége halálos kimenetelű balesetét. Vajon Emma segít? Képesek egyáltalán megváltoztatni mindazt, ami elve elrendeltetett?

Zseniálisan felépített, meglepetésekben gazdag történet fogadott. Egy újabb klasszikus, Musso féle időutazás témáját boncolgató történet, ami rengeteg kérdést felvet, de semmi sem olyan egyszerű, mint aminek látszik. A történet eleje nekem nagyon hajazott a Ház a tónál című filmre, de a regény felénél az író, egy olyan hatalmas csavarral változtatta meg az egész cselekmény szálat, hogy még az állam is leesett.  A történet, teljesen új irányzatot vesz és egy igazán izgalmas krimi szál bontakozik ki.  

Minden kétségem felmúlta. Magába szippantott az egész cselekmény, gyorsan pörgő és fordulatokban gazdag. 

Karaktereket tekintve Matthew és Emma nagyon szimpatikusak voltak. Bár sokszor úgy éreztem, Matthew túl sokat követel és erőszakos, pedig Emmával pont, hogy nem biztos ez a technika lett volna legcélra vezetőbb. Emma mentális betegségben és depresszióban küzd, labilis és néha kiszámíthatatlan. Nagyon sokszor sajnáltam szegényt, egy olyan szituációba keveredett, ami nem feltétlen az ő ügye lett volna, de mégis segítő kezet nyújtott. 

De ebben a történetben, annyira nem is ezen volt a hangsúly, hanem azon a rengeteg titkon, amit a könyv tartogat az olvasó számára.⁣ Rengeteg titok övezte a cselekményt, ez volt a mozgató rugó.

Abszolút nem azt kaptam, amire számítottam, de őszintén megmondom, ez annál is jobb lett. Holnap című könyv teljes mértékben megérdemli azt, hogy Musso legjobb könyveként emlegessék.


Értékelésem: 5/5*

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések