Georgette Heyer: A híres Sophy

 Sziasztok!

Szeretitek Jane Austen Büszkeség és balítéltét, vagy esetleg Bridgerton lázban égtek? Azt hiszem, a mai
könyvajánló a történelmi regények nagy szerelmeseinek fog szólni. De senkit se tévesszen meg ez a címke, amit ráhúztak erre a regényre, mert csupa más meglepetést is tartogat az olvasó számára. Készen álltok, hogy megismerjétek a híres Sophyt? Igen? Na, akkor tartsatok velem és ássuk bele magunkat a történetbe.


Fülszöveg:

A ​BRIDGERTON CSALÁD RAJONGÓI NE HAGYJÁK KI!⁣

Amikor a rettenthetetlen Sir Horace Stanton-Lacyt üzleti ügyei Dél-Amerikába szólítják, leányát, Sophiát testvérére, a Berkeley Square-en élő Elizabeth Rivenhallra bízza. Sophy a kontinensen tett körutazás után mindjárt meginvitáltatja magát rokonai körébe. Lady Ombersley beleegyezik, hogy befogadja Sophyt, de senki sem számít arra, hogy a leány viharként csap le a városra és foglalja el azt.⁣

A gyönyörű, vidám, impulzív, megdöbbentően szókimondó Sophy berobban az elegáns londoni társaságba, szétzilálja a konvenciókat és a hagyományokat, akár a szélvész egy marék szalmát. Talpraesett, kalandvágyó és teljességgel fáradhatatlan – aligha az a szelíd leány, akire Rivenhallék számítottak. A jószívű Lizzy néni megbotránkozik, Sophy arrogáns és zord unokabátyja, Charles Rivenhall, az Ombersley-vagyon örököse pedig megfogadja, hogy megszabadítja a családját a minden lében kanál rokontól: kiházasítja.⁣

Azonban az élettel teli és el nem nyomható Sophy máskor is került már kényes helyzetbe. Végtére is évek óta távol tartja az opportunista nőszemélyeket özvegy édesapjától. Ennek ellenére a rokonainál töltött idő akár élete legnagyobb kihívása is lehet. A leányban utánozhatatlan módon elegyedik a bőbeszédűség és a kecsesség. Eltökéli, hogy rá jellemző, szabados módszereivel mindnyájuk problémáit megoldja.⁣

Georgette Heyer, az egyik legismertebb és legkedveltebb történelmiregény-szerző több mint ötven könyvet írt, 1974-ben, hetvenegy évesen hunyt el.⁣

Adatok:

Kiadó: GABO

ISBN: 9789635662494 

Oldalszám: 424

A könyvet, itt tudjátok beszerezni


Véleményem:

Georgette Heyer neve, számomra ismeretlenül csengett, amikor a GABO kiadó márciusi megjelenései között szembe nem jött velem. A könyv azonnal levett a lábamról, gyönyörűen kivitelezett borítójával. Ritkán olvasok történelmi-romantikus témában, de vannak azok a típusú könyvek, amiket úgy érzem, hogy muszáj elolvasnom. A híres Sophy szintén ez a kategóriájú könyv volt. Nem tagadom, a borító és a fülszövegben található ajánlás miatt vágtam neki az olvasásnak. 

Tény és való, hogy aki a Brighertonokat szerette - már pedig én személy szerint, imádtam - azoknak a könyv megfelelő választás. Hozza a kor klasszikus angol vonalát, erkölcseit, normáit és a humort, ami legjobban jellemzi a regényt.

A történet első 50 oldala tényleg lassan halad, majd hirtelen megjelenik Sophy a színtéren és felpörögnek az események a Berkeley Square-en. Sophy személyisége páratlan, csupa derű és zabolátlan, ami a maga korában egy angol kisasszonytól igazán szokatlan. Sőt mondhatnánk, hogy megvetendő. Nem fél kiállni magért, férfias tevékenységeket űzni, vagy csupán egyedül mutatkozni úriemberek tarsaságában. Mai szemmel nézve, mindez abszolút nem megbotránkoztató, de a kor szellemében, ez maga a polgárpukkasztás. Sophy cselekedetei kiborítják Mr. Rivenhallt, de egyben szórakoztatja is a lány, aki végre egy kis pezsgést visz családjuk életébe. Számomra Sophy és Charles közös jeleneti voltak a kedvenc részeim a történetben. Nem láttam még két embert olyan kulturáltan és humorosan veszekedni, mint őket. Nagyon szórakoztattatott. 

Heyer nem félt egy igazán erős női főhőst alkotni, mindemelett remekül kidolgozott mellékszereplőket sorakoztat fel. Rivenhall család tagjainak, sokszínűsége beragyogta a törtétnetet Sophy karaktere mellett.

A regényből árad a frissesség, de mindemellett helyet kapnak a történelmi regényekre jellemző vonások is, mint az elrendezett házasság, a cselszövés, mások életébe beavatkozás. Ezek viszik előre a cselekményt.

Ha véleményeznem kellene, hogy mennyire tetszett A híres Sophy, nem lenne elég karakter szám a blogon, hogy leírjam nagyon-nagyon-nagyon. Mivel ritkán olvasok a témában, így igazán vér pezsdítően hatott rám és kihúzott egy kisebb olvasási válságból. Újdonság volt és nagy meglepetést okozott számomra. Azt hiszem, jobban bele kell ásnom magam az írónő munkásságába, ugyanis véleményem szerint, igazi gyöngyszemeket is találhat az olvasó közönség közöttük. Sophy személyiségé, mindent felülmúlt. A történet elgondolkodtatott magába szippantott és hangos kacagásra késztetett. Mintha egy történetbe zsúfolták volna be Eloise Bridgertont és Elizabeth Benettet. 

Bátran merem ajánlani mindenkinek. Nem muszáj, hogy szeresd a történelmi-romantikusokat, mert ha a szereted a klasszikus angol humort, ez a megfelelő könyv számodra. Aki pedig él-hal a témáért, annak pedig kötelező olvasmány.


Értékelésem: 4/5*

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések