Moskát Anita: A hazugság tézisei

"Ha megint hazugságra építünk, ugyanígy szét fog szakadni."


Tartalom:

Mi történik, ha belenézel a fekete monitorba? Hogyan őrzik meg a hátországban maradó családtagjaikat a háborúba vonuló katonák? Milyen, ha a halott apa tudata az okosház rendszerébe költözik? Hazugságokból felépülő életek és világok jelennek meg ebben a novelláskötetben: fizikai törvényeket szerződésekkel manipuláló jogászok, fénylő istengyereket váró leányanyák, áldozatot követelő tavak és hazugságokból városokat emelő építészek. Moskát Anita olyan, mint a kötet kisregényének szerződéskötője: pontosan ismeri a valóságot, hogy aztán a paraméterek átírásával új valóságokat hozzon létre. Első regénye 2014-ben jelent meg, és az eltelt évek alatt a magyar fantasztikus irodalom egyik legeredetibb és legizgalmasabb írójává vált. A Horgonyhely, majd a Zsoldos Péter-díjat nyert Irha és bőr c. regényei mellett számos novellája jelent meg antológiákban, zsáner- és szépirodalmi magazinokban. A hazugság tézisei ezek legjobbjaiból és új írásokból válogat.



Adatok:

Kiadó: GABO

ISBN: 9789635662968

Oldalszám: 392

Ha megtetszett a könyv, itt tudjátok beszerezni



Véleményem:

Már a legelejeén szeretném tisztázni, hogy ez most nem egy ömlengős, imádós blogbejegyzés lesz részemről. Ami természetesen nem egyenlő azzal, hogy nem egy fantasztikusan megálmodott és kivitelezett könyvet foghattam a kezembe, egyenesen Moskát Anita írónő elektronikus tollából. Leszögezném, hatalmas rajongója vagyok az írónőnek, de most a saját csapdámba sikerült belesétálnom legújabb könyvének olvasása során. Nagyon érzékeny pillanatomban sikerült a könyvet, a kezembe fogni.

Minden olvasó ember tapasztalhatta már élete során, hogy vannak olyan pillanatok az életben, amikor egy könyvet sokkal közelebb érez magához. Vagy esetemben, amikor túl aktuálisnak bizonyulnak azok a fantasy és sci-fi köntösbe bújtatott problémák, amiket Anita legújabb könyvében megfogalmazott.

Hazugságok hálójában éljük mindennapjainkat. Ezek sokfélesége, átszővi az emberi létet. Vannak jó hazugságok, melyek kegyesek. Vannak, amik ártó szándékúak és romba döntenek mindent, ami számít és fontos. Ahhoz, hogy létezzen az igazság, léteznie kell a hazugságnak is. Ezek kettősége, egyensúlyt teremt az életben.

Ebben a novelláskötetben hazugságok köré szőtt történeteket olvashatunk, melyek sokszínűsége és kreatív megfogalmazása igazán valós és néhol folytogató érzéssel kerített hatalmába. A valóságos problémák egyenes arcul csaptak. Mert a problémák bizony nem a képzelet szüleményei, bárcsak azok lennének. És néhol, annyira aktuális, hogy összetörte a szívem.

Moskát Anita csodásan bánik a szavakkal és az érzelmekkel. Könyvei különleges hangvételűek és mindig ámulatba ejtenek. Itt sem történt ez másképpen. Képes olyan érzéseket a felszínre hozni melyeket jó mélyre eltemet magában az ember. Ezt nem lehet másnak nevezni, őstehetségnek. Kevés írónőt vagy írót ismerek, aki erre képes.

A hazugság téziseiben, 8 rövidebb novella és 1 kisregény kapott helyet. Személyes kedvencem A mesterhazugság és a Fekete monitor volt. Az utóbbi egy amolyan "lapozgatós" játék, ami nekem hatalmas újdonság volt, soha nem olvastam még ilyen történetet. 

A könyvet, főleg azoknak ajánlom akik szeretik a társadalomkritikákkal foglalkozó olvasmányokat, nem rettennek vissza a weird fictiontől és szeretnek elveszni a mélyebb érzelmeket érintő történetekben.


Értékelésem: 4/5 *





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések