Victoria Aveyard: Kettétört birodalom

Sziasztok!

Kezeket fel könyvmolyok, ki nagy rajongója Victoria Aveyardnak? Én hatalmas rajongója vagyok az írónő munkásságának, így nem is volt kérdés legújabb kötetének elolvasása. De amit a Kettétört birodalom olvasása során kaptam, az hatalmas meglepetés okozott mind pozitív, mind negatív értelemben.


Tartalom:

A nagy sikerű Vörös királynő-sorozat szerzőjétől.⁣

Különös sötétség terjed Vigilia földjén. Még a tengerparti kis faluban élő Corayne an-Amarat is érzi. A sors egy legendákból előlépett halhatatlan és egy könyörtelen bérgyilkos képében toppan be az ajtaján, akik felfedik előtte, hogy egy ősi vérvonal utolsó leszármazottja, és csak az ő hatalmában áll megmenteni a világot a megsemmisüléstől.⁣

Egy szívében bosszút forraló férfi ugyanis soha nem látott sereget gyűjt, és a világ alapjait forgatja fel. Egy ellopott, különleges karddal a kezében az egész birodalmat hajlandó széttörni, csak hogy az ura lehessen, és csakis Corayne állíthatja meg.⁣

Corayne különcökből álló, szedett-vedett csapata élén kétségbeesett hajszát folytat az idővel, hogy végrehajtsa a lehetetlent, és a vérében pezsgő mágiával lezárja a kapukat, amelyeket soha nem lett volna szabad kinyitni.⁣

Adatok:

Kiadó: GABO

ISBN: 9789635663255

Oldalszám: 680

Fordító: Hári Katalin

Eredeti cím: Realm Breaker


Ha megtetszett a fülszöveg, esetleg az ajánlóm. Katt ide, itt tudjátok megrendelni a könyvet.


Véleményem:

Victoria Aveyard neve, a fantasy rajongók körében nem tűnhet idegennek. Az írónő 2015-ben robbant be a köztudatba Vörös királynő sorozatának első részével. Legújabb sorozatát a Kettétört birodalommal, indította útjára az írónő, mely nyár elején jelent meg a GABO kiadó kínálatában.

Az írónő hozza a már tőle jól megszokott egyedi világképeket, precízen felépített társadalmakat és egy olyan fantasy világot alkotott meg ismét, ami egész biztosan leveszi az olvasóit a lábáról. 

Röviden a történet egy 17 éves lányról Corayne an-Amaratról szól, aki Vigilia utolsó reménye, csak ő mentheti meg országát egy idegen világtól, mely erőszakkal próbálja elpusztítani az országot.  Corayne termesztésen nem egyedül szál szembe a veszéllyel, hanem kap maga mellé 4 segítőt hosszú és fájdalmas útja során. Egy apródot Andryt, aki egy kudarcba fulladt küldetés utolsó túlélője. Domot, aki a korosok, egy kiismerhetetlen nép szülötte. Sorasat, a bérgyilkosnőt, aki szívtelen és halálos és legvégül egy boszorkányt, aki titkokat őriz. Vajon sikerül megmentenie a világot ez a szedett-vedett csapat? Egy kalóz lánya, aki a világ utolsó reménysége és hatalmas feladat vár rá. 

Személyes olvasási élményem elég hullámzónak bizonyult, a könyv olvasása során. Az első 100 oldallal küzdöttem rendesen, már majdnem feladtam, amikor megjelent a fény annak a bizonyos alagútnak a végén és elkezdtek felpörögni az események. Végre történt valami. Utólag vissza gondolva, megérte küzdeni a sok vontatott leírással. Mindezt termesztésen megértem az írónő részéről, hiszen be kellett mutatnia a világot, ahol hőseink kalandozni fognak. Hatalmas munkát fektetett az Aveyard a különböző országok, népcsoportok, szokások, hierarchia képek kidolgozására. Itt kötelezőnek érzem megemlíteni a részletes térképet, ami a borító belső oldalán bújik meg. Aki elszeretné olvasni a Kettétört birodalmat, annak hasznos kis segítője lesz ez a térkép, ugyanis tényleg jól bele lehet néha kavarodni, hogy hol is járunk a cselekményben.

És mint már ahogy említettem is, 100 oldal után jön a világmegváltás, megjelenik a többi szereplő és elindul az izgalom. Csak úgy pörögnek az események, a harcok, a küzdelmek és az utazások. Kicsit engem a Gyűrük Urára emlékeztetett, egy csipetnyi Trónok harca feelinggel. Nem szeretek könyvet más könyvekhez hasonlítani, de a Kettétört birodalom esetében sajnos nagyon érződött, hogy az írónő több vonalon is inspirálódhatott.

Rég olvastam hasonló típusú fantasyt. Nem haladtam vele gyorsan, hagytam időt leülepedni a történéseseknek. Majdnem 1 hónapig olvastam, bár itt megjegyezném, hogy a könyv 680 oldala, nem egy 1,5 sorközzel íródott regény. Tömény fantasy az egész, ami talán egy picit el is lett nyújtva. Kicsit különc regény, de bevezető kötetnek tökéletes.

Értékelésem:  3,5/5*


Köszönöm szépen GABO kiadó, hogy elolvashattam a kötetet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések