Kirstin Hannah: Szentjánosbogár lányok

 Sziasztok!

Pár hónappal ezelőtt, a Netflixen szembe jött velem a Szentjánosbogár lányok. Jött az a különös érzés,
hogy nekem mindenképpen a sorozat megnézése elött el kell olvasnom könyvformátumban is. Jaj srácok, milyen jól tettem. A legjobb döntés volt.


Tartalom:

Nagy ​hatású új könyv szeretetről és veszteségről, és a barátság csodájáról…⁣

1974 nyarára Kate Mularkey már belenyugodott, hogy a nyolcadikos évfolyam társadalmában az ő helye a tápláléklánc legalján van. Aztán legnagyobb ámulatára, a szemközti házba beköltözik a „világ legmenőbb csaja”, és vele akar barátkozni. Úgy tűnik, Tully Hartnak megvan mindene: szép, okos, ambiciózus. Látszólag nem is különbözhetnének jobban. Kate-nek reménye sincs, hogy szerető családjával, akik lépten-nyomon szégyent hoznak rá, valaha is a menők közé tartozzon. Tully viszont csupa titok és csillogás, ám belülről titok emészti. Ők ketten megfogadják, hogy barátok lesznek mindörökre, és a nyár végére „TullyésKate”-té, elválaszthatatlan barátnőkké forrnak össze.⁣

Így indul Kristin Hannah nagyszerű új regénye. A több mint három évtizeden átívelő, a Csendes-óceán északnyugati partvidékén játszódó Szentjánosbogár lányok két nő megrendítő, nagy hatású története, és egy olyan barátságé, amely életük meghatározó eleme lesz.


Adatok:

Kiadó: Könyvmolyképző

ISBN: 9789635619603 

Oldalszám: 656

Fordító: Palásthy Ágnes

Eredeti cím: Firefly Lane

Ide kattintva, tudjátok megrendelni a könyvet


Véleményem:

Szerintem mindenki halott már a Szentjánosbogár lányokról, hiszen a lányok története nem is olyan régen a Netflix által robbant be újra a köztudatba. A könyv nálunk anno 2014-ben debütált, majd 2021-ben új köntösbe bújtatva lopta be magát újra az emberek szívebe. Itt megjegyezném, hogy a könyv folytatása 2022-ben jelent meg a Könyvmolyképző kínálatában, Repülj messzire! címmel. Bár még a második kötet elolvasása várat magára, de ha ugyan azt a színvonalat hozza, mint a Szentjánosbogár lányok, akkor már így olvasatlanul is bátran merem ajánlani bárkinek.

A történet két főszereplője Kate és Tully, akik bár szöges ellentétéi egymásnak, mégis szoros és elszakíthatatlan barátságot kötnek egymással tinédzser korukban. Kate a visszahúzódó, az árnyékban rejtőzködő tipikus lány. Tully pedig a "menő csaj", akinek látszólag az élete tökéletes, ahogy ő maga is. De a látszat néha csal, szokták mondani.

A cselekmény közel háromévtizedet ölel fel, a lányok felnőnek és az ő élet eseményeiket követhetjük nyomon. A főbb témái a kötetnek a szerelem, a barátság, a karrier, anyaság és az elmúlás. A lányok élete szerteágazó és más, mindezeket az eseményeket pedig sorsfordító események árnyékolják be. Valahogy Kate és Tully, 30 év elteltével is örök.

Néha úgy érzetem a könyv olvasása során, hogy Kate és Tully párosa a valóéletben nem biztos, hogy ennyire közel tudnának maradni egymáshoz, hiszen annyira különböznek egymástól. De mindemellett jó lenne hinni, hogy létezik ez a típusú barátság, mely ennyire erős bármi történjék is. Ha választanom kell kivel tudnék a legjobban azonosulni, az talán Kate. Ő nagyon közel állt a szívemhez.

Kristin Hannah pedig annyira csodálatosan szőtte a szálak a könyvben. Nagyon szerettem, hogy ennyire mélyrehatóan bánt az érzelmekkel. Szívszaggató könyv néhol az biztos, sokszor elpityeredtem, pedig nem szokásom. Gyönyörű és fájdalmas, így lehetne a legjobban jellemezni a kötetet.

Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a sorsfordító cselekményeket, nem riadnak meg a szívet tépő cselekményektől. Zárásként pedig csak annyit írnék, hogy "Tully&Kate örök".


Értékelésem: 4,5/5*

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések