Suzanne Rindell: A másik gépírónő

Sziasztok!

Szeretitek a thrillereket? A hátborzongató, valós történeteket, amik bárkivel megtörténhetnek? A másik gépírónő pont egy ilyen történet, mely olvasása során egy pillanatra sem fogsz unatkozni.


 Tartalom:

Hátborzongató mese a barátság mérgező, sötét oldaláról.

New York, 1924: szesztilalom van, a város tehát úszik a házilag pancsolt szeszekben. Az árva Rose Baker a Lower East Side egyik őrsén keresi a kenyerét, mint gyors- és gépírónő. Ő örökíti meg a lebukott gyilkosok és gengszterek vallomásait, és ha meg is botránkoztatja, amit hall, büszke rá, hogy szemrebbenés nélkül képes írásba foglalni a legvéresebb bűnöket. De aztán beáll dolgozni az őrsre az elbűvölő Odalie, és Rose-t egyre jobban a hatalmába keríti a másik lány varázsereje, ugyanúgy, mint feletteseit, a pedáns hadnagyot és az atyáskodó őrmestert. A két lány a rendőrségi munkás nappalok és az alvilági lebujok talmi csillogásában átmulatott éjszakák között ingázva egyre jobban összebarátkozik, és Rose rajongása az új kolléganőért hamarosan rögeszmévé torzul. De ki az igazi Odalie, és meddig hajlandó elmenni Rose azért, hogy ezt kiderítse?⁣

Adatok:

Eredeti cím: The Other Typist

Kiadó: GABO

ISBN: 9789635661510

Oldalszám: 312

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv, itt tudod beszerezni


Véleményem:

Kavarognak a gondolatok a fejemben, pedig hagytam időt leülepedni a könyvnek. Végig zongoráztam a történteket, de mégis, sok kérdésem megválaszolásra vár. Nagyon meghatározó és nagyon mély érzelmeket mozgatott meg bennem Suzanne Rindell írónő könyve. Bár a neve az írónőnek mindig is ismerősen csengett, mégsem olvastam tőle soha. Pedig azt hiszem, kellett volna, mert A másik gépírónő egyszerűen  zseniális a műfajában.

A történet röviden arról szól, hogy Rose gépírónőként dolgozik a rendőrőrsön, ami abban a korban egy igazi újdonságnak számít, majd egy nap új gépírónő érkezik Odalie személyében. Rose-t kimondottan érdekli az új jövevény, aki megjelenésével és stílusával azonnal magába bolondítja az egész őrsöt. De vajon mit keres itt az elegáns és elbűvölő Odalie, ahol a gyilkosok, erőszaktevők és iszákosok összegyűlnek? Rose azon kapja magát, hogy minden figyelmét az új kolleginára fordítja, ám hamar rá kell eszmélnie, ha Odalie barátnője akar lenni szörnyű árat kell fizetnie.

A cselekményt Rose szemszögéből ismerhetjük meg, amolyan belső monológként és már a könyv első lapjától kezdve feszültséggel teli a történet hangulata, ugyanis Rose már az elején elmeséli, hogy ez nem egy boldogan véget érő történet. Suzanne Rindell mesterien használja, azt a stílust, amit Hitchcock filmjeiből ismerhet igazán az ember. Tudjátok, amikor már az elején érzitek, hogy ebből semmi jó nem sülhet ki, magába szippant a szórogató érzés és izgatottan várod, mikor is dől össze a jól felépített kártyavár. Ami bármikor összedőlhet, a legváratlanabb pillanatban. Ettől is lesz igazán jó a könyv hangulata, igazi thriller a javából.

Mindenképpen szeretném még megemlíteni a könyv második erősségét, amitől fantasztikussá válik és ez nem más, mint ahogy az írónő megteremtette a könyv hangulatát. Itt most nem a feszültség keltésre gondolok, hanem arra ahogy az akkori kor hangulatát átadta a sorokon keresztül. A szesztilalom korszaka igen meghatározó az amerikai történelemben. Ha hasonlítanom kéne valamihez, akkor A nagy Gatsby  hangulatához tudnám a könyvet.

Mindenhol csillogás, titkos partyk, a csapból is alkohol folyik, flitteres ruhák zizzenek ahogy a táncparketten pörögnek-forognak. Ebbe az életbe csöppen Rose, Odalie barátsága által. Ez az ösvény melyre a szegény, árva lány téved hazugságokkal és manipulációval van kikövezve. 

Döbbenetes volt olvasni Odalie manipulatív hajlamairól, míg Rose beteges rögeszméi is kétségtelenül súlyosak voltak. Ezeken túl még olyan témákat érint a történet, mint a nők társadalmi helyzete, mentális problémák, az identitás kérdése.

Nem egy könnyű olvasmány, de annál elgondolkodtatóbb. Főleg a befejezése a könyvnek, ahol még én is megkérdőjeleztem az egész történet mondanivalóját. Letaglózott.


Értékelésem: 4,5/5 * 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések